JUEVES. DETALLES DE LA JORNADA DE INAUGURACIÓN

JUEVES. DETALLES DE LA JORNADA DE INAUGURACIÓN
Ficha técnica con la programación detallada prevista para el jueves 26 de Octubre, jornada de inauguración oficial.


TOUR FEMINISTA
Passeig feminista per la València de les dones republicanes.
 
El recorregut plantejat s'iniciarà a la porta del col•legi Major Rector Peset a les 16 hores. Caminarem des de la plaça de Nicolás fins al carrer de La Nau, on assistirem a la inauguració oficial del 40 aniversari de les Jornades Feministes.
Durant el recorregut parlarem de les dones pioneres que van practicar el feminisme en les seves vides, encara sense saber-ho. Ens aturarem en els espais de poder que en aquell moment tenien i explicarem el significat de les organitzacions que militaven. Llibertàries i comunistes, van viure la guerra civil portat des de la quotidianitat de la rereguarda republicana. Cantarem les seves cançons i visibilitzarem tot allò que es va perdre a l'abril de 1939.
Ens acompanyarà en el recorregut Cristina Escrivá Moscardó, autora de la ruta “València i les dones republicanes”.
Desde Rector Peset (Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4, 46001 Valencia)
hasta La Nau (Calle de la Universitat, 2.)
(Ver el mapa.Punto de salida)
Jueves: de 16:00h a 17:30h

ORGANITZA
PERFIL

Responsive image

Cristina Esvrivá Moscardó

És gestora cultural, documentalista i escriptora. De formació multidisciplinar, és una activista compromesa amb la recuperació de la Memòria col•lectiva, vinculada al món de l'educació. Investigadora amb fonts orals. Comissària d'exposicions, autora de documentals i de més de 70 publicacions fruit de les seues investigacions.
Entre els treballs realitzats, cal destacar el Premi d'Investigació de l'Ajuntament de Picanya, l'any 2008, sobre les colònies escolars durant la Guerra d'Espanya.
Ha publicat més de 80 assajos en editorials nacionals i internacionals i en Universitats d'Espanya, Suïssa, Itàlia i Anglaterra. Els seus llibres són referència precisa a la Biblioteca Nacional d'Espanya i en el Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona, entre altres Arxius. En l'actualitat és presidenta de l'Associació Cultural Institut Obrer -degana en la recuperació de la memòria històrica al País Valencià- on dirigeix un grup de recerca (GIACIO) vinculat amb la Universitat de València, a través de l'assignatura de Pràctiques Externes d'Història Contemporània, realitzant tutories.
És membre de la Càtedra de Memòria Històrica de la Universitat Complutense de Madrid, de AVIFOR, Universitat d'Alacant i sòcia de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana, entre d'altres.
Darrerament ha documentat per l'IVAM l'exposició, de la fotògrafa Carmela García sobre el poder de la dona i la seua visibilitat. "Imatges de (l) poder-cartografia de l'invisible", que es clausurarà al setembre, 2017.
En l'actualitat està desenvolupant per encàrrec de l'Ajuntament de Paiporta, un estudi sobre el Grup femení de la Residència de Senyoretes que es va traslladar des de Madrid a València.
Des de fa mes de 10 anys realitza recorreguts feministes per la ciutat de València. Va participar en el 30 aniversari del Moviment feminista a País Valencià.



ACTO INAUGURAL
Homenaje a las Feministas

Inauguración formal de los 40 años de las primeras jornadas Feministas en el País Valenciano. Memoria histórica del movimiento, estrategias, logros, y las mujeres que abrieron camino. Con un especial homenaje a todas las feministas luchadoras incansables contra el sistema patriarcal y en especial a las desaparecidas en estos últimos 10 años.
Paraninfo de La Nau. Calle de la Universitat, 2.
(Ver el mapa)
Jueves: de 18:00h a 19:00h

PARTICIPANTS
PERFILS
Responsive image

María José Añón Roig

es Secretaria General de la Universitat de València. Catedrática de Filosofía del Derecho en la Facultad de Derecho. Licenciada y doctora en Derecho por la Universitat de València. Con una extensa participación en proyectos de investigación, en la actualidad participa en el proyecto Consolider-Ingenio 2010: “El tiempo de los derechos”, y es investigadora principal de un proyecto Prometeo. Dirige la revista “Anuario de Filosofía del Derecho” y coordina “Teoría i Derecho. Revista de pensamiento jurídico”.
Responsive image

Teresa Yeves Bou

es Feminista, Profesora Honoraria Universitat de Valencia. Institut Universitari Estudis de la Dona. Trabajadora Social, Licenciada en Antropología y Doctora en Sociología. Profesora Universitaria del Departamento de Trabajo Social y Servicios Sociales.
Se incorpora al movimiento feminista en els Debats sobre la situación de la Dona en 1983. Ha sido socia de la Casa de la Dona de Valencia y pertenece a la Asociación de Mujeres de Antígona. Participa activamente, desde su formación en 2012, a Cultura per la Igualtat. Cercle Femnista. Desde sus inicios pertenece al Institut Universitari d´estudis de la Dona y es Co-autora de la web Feministas Valencianas junto a Dolores Sánchez Durá y Concha Gisbert Jordá.
2013. VI Premio Isabel de Villena del Ayuntamiento de Quart de Poblet. Premiada por la Federación de Mujeres Progresistas en 2017
Responsive image

Amparo Mañes

es Directora de la Unitat d’ Igualtat de la Universitat de València. Licenciada en Filosofía y Ciencias de la Educación (Sección Psicología), Máster en Gestión de la Calidad, Medio Ambiente y Salud Laboral, y Experta universitaria en Dirección de Sistemas de Información.
Responsive image

Presenta
María Escalona

Educadora social, feminista, y activista. Es miembro de Amnistía Internacional; coordinadora del equipo autonómico de Educación en Derechos Humanos y vocal de la Junta de Governanza del País Valencià.
Es fundadora de Balloona Matata; dirige proyectos en Grecia de atención directa a personas refugiadas.



TAULA DE DEBAT
TROBADA ENTRE GENERACIONS

Debate con la participación de colectivos feministas en el que se plantearán cuestiones relacionadas con las prácticas y estrategias de ayer y hoy.
Paraninfo de La Nau. Calle de la Universitat, 2.
(Ver el mapa)
Jueves: de 19:00h a 20:30h

PARTICIPANTS
PERFILS

Responsive image

Moderadora:
Encarna Canet Benavent

És Treballadora Social i actualment és professora del Departament de Treball Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.
Ha treballat en diversos camps sobre tot en l’atenció directa a dones supervivents de la violència de gènere en recursos de l’administració pública. Funcionària de la Generalitat Valenciana.
Actualment és professora del Departament de Treball Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Ha realitzat la seua tesi doctoral sobre la violència de gènere al País Valencià i ha realitzat diversos articles, ponències i publicacions sobre aquesta temàtica. Es personal investigadora del Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL-UV) i del Grup d’Estudis Socials Investigació i Innovació (GESIIN)
Es membre de Dones Decidim de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.
Membre de la Comissió de Gènere del Col•legi Oficial de Treball Social de València.
Responsable de l’Àrea d’Igualtat del Sindicat de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) de la Intercomarcal de València
Presidenta de la Plataforma Iniciativa Animalista.

Més dades d'interès:

Responsive image

Casa de la Dona

La Casa de la Dona es una associació feminista amb 30 anys d’història. Som un espai feminista no mixt, que es manté de forma autogestionada amb les quotes de les sòcies. Sempre hem conservat un espai propi d’ús exclusiu de grups feministes i de dones perquè un dels nostres objectius principals sempre ha estat generar un espai feminista crític i debat La seua finalitat ha estat sempre denunciar la discriminació masclista, reivindicar els drets de les dones, recuperar la memòria de grans dones que han fet importants aportacions a la societat i han estat oblidades i difondre un saber no patriarcal. Amb les nostres accions, espais de trobada amb altres col•lectius feministes, debats i activitats volem contribuir a les transformacions socials que ens alliberen de les estructures patriarcals i capitalistes.
Responsive image

Reyes Beltrán Felip

Membra de la Casa de la Dona des de fa 12 anys, col•lectiu en què el que col•labora activament en les seues assemblees i en la realització de les activitats, debats i trobades que s’organitzen. És especialista en economia feminista i en aquest camp ha col•laborat amb altres associacions feministes de la ciutat de València en l’organització de tallers i taules de debat.

Més dades d'interès:


Responsive image

Femme Sororitat

Aquest col.lectiu té l’objectiu de conscienciar a través de l’acció directa y la formació tant col.lectiva com autónoma, a totes aquelles que es senten dones. La nostra assemblea serà no mixta, on la máxima força communicativasiga la sororitat i cooperació entre nosaltres, per poder erradicar tots eixos atacs que les estructures patriarcals han delimitat tant al nostre cos, com en la societat. Per tant, no creguem en una lluita on no tinguem cabuda totes, sense fronteres ni banderes.
Responsive image

Marilina Vásquez

Breve descripción de la portavoz de este colectivo

Més dades d'interès:



Web

Responsive image

Adona't Espurnes Feministes

Grup d’Autorecolzament Feminista de dones de l’horta sud, intergeneracional que treballa per l’autogestió de la salut i lluita per millorar el mon local creant xarxes. Al 2013 ens ajuntem per compartir malestars,sentiments i vivències amb una perspectiva feminista. Compartim coneixement i posem en pràctica la sororitat des de la comunitat. Participem amb el Col.lectiu el Montó realitzant activitats i trobades amb altres col•lectius per plantejar com podem treballar el feminisme dins de les nostres col•lectives. També participem en el festival de teatre AutogestionART de forma activa. Les nostres activitats parteixen des de la il•lusió per mostrar l'activisme feminista a nivell local per crear noves relacions. D'aquesta forma aquest any també estem en contacte amb col•lectius i grups feministes de la capital per poder créixer trobant l'energia i idees d'altres companyes.
Responsive image

Sonia Rubio

Dona valenciana feminista, treballadora social experta en intervenció amb dones víctimes de Violència de gènere. Implica activista en el moviment feminista i component del Col.lectiu Adona't Espurnes feministes
Responsive image

Raquel Barleta

Feminista, mare, pscologa i agent d'igualtat amb experiència en empoderament de dones que ha patit violencies masclistes. Forma part del Col.lectiu Adona't Espurnes Feministes

Responsive image

El colectivo EFI

(Encontres Feministes intergeneracionals) es un nuevo espacio de reflexión, debate y aprendizaje mutuo basado en el feminismo, creado por mujeres de todas las edades en Ontinyent.
Responsive image

Beatriu Casanova i Sanz

miembro del colectivo con intención de hacer visible aquello invisible Les Merudes y también de EFI

Més dades d'interès:

Responsive image

Asoc. Separadas y divorciadas

Entidad sin ánimo de lucro con una trayectoria de casi 40 años de trabajo en favor de la Igualdad de Género y la defensa de los Derechos de las Mujeres como ciudadanas. Centra sus esfuerzos en el colectivo de mujeres que se han separado o divorciado, desarrollando su labor a través de una intervención de carácter integral, acompañándolas a lo largo de las diferentes etapas del proceso vital que supone una ruptura, separación o divorcio. Forma parte de la Coordinadora Feminista de Valencia, del Consell Municipal de la Dona del Ayuntamiento de Valencia, del Pacto Valenciano contra la Violencia de Género, etcétera
Responsive image

Herminia Royo García

Es abogada en ejercicio desde 1977, especialista en Derecho de Familia y en Derecho Laboral. Fue asesora del Institut Valencià de la Dona. Desde 1995 viene colaborando con la Asociación de Mujeres Separadas y Divorciadas (AMSDV). Como abogada de la AMSDV, participa habitualmente en distintos foros para defender posiciones feministas en asuntos tales como la violencia de género, la gestión de los puntos de encuentros y la guarda y custodia compartida, entre otros. También participa en la redacción de manifiestos, propuestas a la administración, artículos de prensa y organización de todo tipo de actividades feministas.

Més dades d'interès:

Responsive image

Colectivo Lilith

ASOCIACIÓN LILITH DE MUJERES SOBREVIVENTES A LA VIOLENCIA DE GÉNERO.
Responsive image

ALEIDY GARCÍA

Aleidy García, es la Presidenta de la Asociación Lilith

Més dades d'interès:


Facebook
Web

Responsive image

En Clau De Dona (Castellón)

és un col•lectiu que va nàixer en 2015 com a “Cinema en Clau de Dona”. En créixer i evolucionar el grup començarem a organitzar també xarrades i tallers sobre diversos temes en relació al feminisme. Volem sobretot no només visibilitzar el treball de les dones en àmbits diversos sinó també, reflexionar sobre el paper de les dones en diverses cultures presents i del passat, posar en qüestió l’“ordre establert de les coses” i intentar caminar cap a la igualtat. Denunciem també les situacions masclistes al nostre entorn i participem com a col.lectiu en les mobilitzacions locals, comarcals i d’àmbit estatal. Entenem que som també un element de cohesió en el moviment feminista de Castelló.
Responsive image

Eva López Ballester

és Llicenciada en Biologia i en Ciència i Tecnologia dels Aliments

Més dades d'interès:


Facebook
Web



PERFORMANCE POÉTICA
Dones Teixidores de Futur

Representación poética a cargo de mujeres poetas
Claustro de La Nau. Calle de la Universitat, 2.
(Ver el mapa)
Jueves: de 20:30h a 21:30h

Responsive image

Dones Teixidores de Futur

Tejedoras de futuro, la aportación de poetas en femenino...construyendo con nuestros hilos de emociones un mundo donde cabemos todas, un futuro sin violencias machistas, desenmadejando conflictividades y tejiendo resilencia. Performance coordinada por Carmela Alfaro (leer más)

#FEMIMORAT FESTIVAL



FEMIMORAT FESTIVAL
Concierto feminista

Festival musical a cargo de mujeres músicas, cantantes y Dj. El concierto tendrá lugar después de las jornada de inauguración el jueves por la noche, por y para mujeres.
CSO L’Horta, Benimaclet. Carrer de Diógenes López Mechó, s/n, 46020.
(Ver el mapa)
Jueves: de 21:30h a 23:30
Responsive image

CONCIERTO #FemiMorat Festival

Participantes:
Leo Goicoechea,
Bárbara López i Vera Carrión
Làuder Dj
Marina Flames (De Espaldas al Patriarcado)
La Clika Pika.





Ubicación del Col·legi Major Rector Peset


Ubicación de La Nau


Ubicación de CSO L’Horta